To personer som diskuterer regningene sine

SLIK FÅR DU KONTROLL OVER ØKONOMIEN

Hvis du føler at du har mistet kontroll over økonomien din, så er det smart å ta tak så snart du kan. Få raskest mulig en oversikt over alle utestående regninger. Det hjelper ikke å la regningene ligge uåpnet, og du må handle raskt for at ikke gjelden skal bli enda større.

Slik gjør du det:

  • Åpne alle konvoluttene så du vet hvilke regninger som haster mest
  • Sorter fakturaene etter dato og kreditor/avsender
  • Når du har skaffet deg en oversikt må du kontakte alle kreditorene skriftlig. Skriv et brev der du forklarer situasjonen og informer dem om at du ikke er i stand til å betale innen forfall. De vil være behjelpelige med å finne en løsning hvis du tar kontakt med én gang du aner at du kan få problemer med å betale.

    Det verste du kan gjøre er å la være å betale uten å informere kreditorene dine.
  • Når du tar kontakt med kreditorene dine, kan det også være lurt å komme med et forslag til hvordan du kan få nedbetalt gjelden. Vær realistisk, for det er ingen vits i å komme med et forslag som du senere må justere ned flere ganger.
  • De fleste kreditorer er villige til å dele opp gjelden, så du ikke trenger å betale tilbake alt med én gang - men da må du også være villig til å prioritere tilbakebetalingen fremfor luksus i hverdagen.

Du kan også søke om refinansiering her på OppFinans.no

Oversikten du har laget gir deg endel av grunnlaget vi trenger for å se på søknaden din. På den måten kan du betale ned de andre kreditorene, samle gjelden din på et sted og få en mer oversiktlig økonomi. Sannsynligvis sparer du også penger, ved å kutte ned på renter og gebyrer.