Kvinne som smiler til kamera

Hvorfor kredittsjekker vi kundene våre?

OppFinans tilbyr forbrukslån. Dette er lån som gis uten annen sikkerhet i tillegg. Det betyr at banken ikke tar pant i verken eiendeler, hus eller bil. Ettersom du ikke trenger å stille sikkerhet for lånet, er det forbundet en større risiko for banken å låne ut penger til kundene.

Automatisk kredittsjekk

Alle kunder hos oss går gjennom en automatisk kredittsjekk hvor man tildeles en kredittscore. Dette er en metode som brukes for å sjekke ut om kunden har mulighet til å betale tilbake, eller kort fortalt; om du defineres som en god eller en dårlig kunde.

Ettersom det er en automatisk sjekk brukes statistikk og data for å forutsi hvordan kunden vil «oppføre seg» i fremtiden. En kredittscore baserer seg på kundens tidligere (og nåværende) adferd og historikk. En høy kredittscore forteller banken at det er liten risiko i å låne ut penger til deg. En lav kredittscore sier det motsatte.

Kredittscore brukes for å kunne si noen om sannsynligheten for tilbakebetaling av kreditten, risikoen for mislighold og sannsynligheten for kundefrafall. Ettersom kredittscore-modellene er ulike vil man kunne få avslag hos en bank, og innvilget lån et annet sted. Det er et eksternt, autorisert selskap som gjøre kredittsjekken for OppFinans.

Din historikk og betalingsevne er nøkkelen

Det er data om deg, i kombinasjon med statistikk, som avgjør hvor godt du kommer ut av en kredittscore. Har du lav inntekt vil det gi deg en lavere score, selv om du alltid betaler regningene dine i tide.

Det er ikke bare banker som bruker kredittsjekker. Både strømleverandører og mobilselskaper sjekker hvordan betalingsviljen- og evnen din er. Ettersom disse fakturaene betales på etterskudd er det viktig å vite om du sannsynligvis betaler fakturaen din, eller ei.

Søker du om kredittkort eller forbrukslån vil alle selskap hente ut en kredittscore på deg. Noen får automatisk avslag fordi de ikke har høy nok score, for eksempel at de har betalingsanmerkninger liggende. Andre blir innvilget direkte.

Flere ting avgjør

Det er mange ting som spiller inn på en kredittvurdering og scoren du oppnår hos de ulike. Typiske ting man ser på er nettoinntekten fra skattemeldingen, alder og bosted. Betalingsanmerkninger og inkassosaker er negativt og er dette registrert på deg vil du i de fleste tilfeller bli nektet forbrukslån. En høy score gir bedre rente

Kredittratingen er med på å bestemme hvilket rentetilbud du får fra banken. En høy kredittscore gir deg sannsynligvis lavere rente på forbrukslånet.