Kvinne i gul genser som smiler mot himmelen

DET ER DIGG Å RYDDE OPP!

Har du mange ulike lån og kreditter du betaler på, kan det være en god idé å samle disse hos én långiver. De totale kostnadene blir lavere, og du trenger bare å forholde deg til én regning.

Du har kanskje både billån, kredittkort og har muligens kjøpt møbler, hvitevarer eller elektronikk på avbetaling? Det kan være både tidkrevende og frustrerende å holde orden på alle regningene - og blir en regning glemt, vil renter og gebyrer ofte være høye. Det fører igjen til at lånene kan bli vanskeligere å betjene, regningsbunken blir større og du kan havne i en ond sirkel der det er vanskelig å komme helt ovenpå.

En måte å komme ut av den onde sirkelen på er å samle gjelden

Har du kjøpt ny sofa med ett kredittkort, reist på ferie med et annet, og har et forbrukslån i tillegg vil det lønne seg å samle all gjelden på ett sted. Du får rett og slett organisert gjelden din bedre, det blir færre gebyrer og de effektive rentene vil ofte bli lavere. Mest sannsynlig vil du også få lavere låneutgifter hver måned.

Betal mer når du har penger

Har du litt ekstra penger en måned, bør du betale ned mer på lånet enn det avdraget tilsier. På denne måten reduserer du de månedlige avdragene fremover, og du får mer penger å rutte med. Å betale ned på lån med høye renter, er ofte den beste formen for sparing. Har du kun et lån å forholde deg til er det lettere å be banken om en betalingsfri måned når en uventet verksted- eller rørleggerregning dukker opp.