Person som er engstelig over regningen forran seg

Hvordan få oversikt og kontrollen tilbake?

Hvis du føler at du har mistet kontroll over privatøkonomien din, så trenger du raskest mulig å få en oversikt over alle utestående regninger. Det hjelper ikke å la regningene ligge uåpnet på benken, du må handle raskt for at ikke gjelden skal bli enda større.

Få oversikt over det du skylder

Sett deg ned med alle regninger og krav, og lag en liste med oversikt over alle kreditorer. Listen bør i tillegg til kravenes størrelse inneholde kreditorenes adresser slik at du kan ta kontakt med dem. Åpne alle konvolutter, og sorter regningene så du vet hvilke som haster mest. Når du har skaffet deg en oversikt må du kontakte kreditorene dine skriftlig. Skriv en e-post der du forklarer situasjonen og informer dem om at du ikke er i stand til å betale innen forfall. Det verste du kan gjøre er å la være å betale uten å informere kreditorene dine. De vil være behjelpelige med å finne en løsning hvis du tar kontakt med én gang du aner at du kan få problemer med å betale.

Lag deg en betalingsplan

Når du tar kontakt med kreditorene dine, kan det også være lurt å komme med et forslag til hvordan du kan få nedbetalt gjelden. Vær realistisk, for det er ingen vits i å komme med et forslag som du senere må justere ned flere ganger. De fleste kreditorer er villige til å dele opp gjelden, så du ikke trenger å betale tilbake alt med én gang - men da må du også være villig til å prioritere tilbakebetalingen.